E-Klips Engineering

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

07/11/2023
Kristof Lippens

by Kristof Lippens

Verplichtingen en Richtlijnen Rond EPC NR sinds 2023

Sinds 1 Mei 2023 is het verplicht een EPC te laten opmaken bij de verhuur en bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom van niet-residentiële gebouweenheden (*). Het EPC NR (Niet-Residentieel) is een goed instrument om eigenaars te begeleiden in de weg naar koolstofneutraliteit en een betere bewustwording van het energieverbruik van hun patrimonium.

Op korte termijn zal er overigens een “EPC-plicht” zijn (los van enige verhuur of overdracht), zo is dit al het geval vanaf 1 Januari 2024 voor alle Publieke gebouwen en overheidsgebouwen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat het oude EPC Publiek vanaf dan ook niet langer zal volstaan om te voldoen aan de uithangplicht. Dit is dus onder andere het geval voor heel wat patrimonium van de Steden en Gemeenten!

In latere fases zal de EPC-Plicht uitgebreid worden voor alle (grote) niet-residentiële gebouwen. Doel hiervan is in eerste instantie vooral de bewustwording van de prestaties van de gebouwen, zodanig dat er in veel gevallen een verbetertraject en bijhorende budgetten kan worden opgesteld om in de toekomst te voldoen aan het minimaal te halen label E (Labelplicht). Vanaf 1 Januari 2028 zal dit het geval zijn voor de grote Publieke gebouwen en overheidsgebouwen, en vanaf 1 Januari 2030 voor alle (grote) niet-residentiële eenheden.

Dit is trouwens ook het geval voor alle niet-residentiële gebouweenheden die moeten voldoen aan de renovatieverplichting (**) die geldt bij verkoop of overdracht sinds 1 Januari 2022.

Het is dan ook ten zeerste aan te raden om tijdig de EPC’s te gaan opmaken en alvast te beginnen met het verzamelen van alle gebouwinfo en het bijhouden van de verbruiksgegevens van de gebouwen, al dan niet geoptimaliseerd met bijkomende meetpunten.

(*) Niet-residentiële gebouweenheden zijn alle gebouweenheden die als hoofdbestemming(open definitie) ‘niet-residentieel’ hebben, dus álle gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen. Uitgezonderd tijdelijke gebouwen, gebouwen voor religieuze activiteiten en kleine alleenstaande gebouwen < 50m².

(**) Renovatieplicht bestaat uit een minimaal te halen energielabel E en een minimaal maatregelenpakket (minimale dakisolatie, vervangen enkel glas, vervangen niet performante verwarmingsinstallatie ouder dan 15 jaar en vervangen koelinstallaties ouder dan 15 jaar die ozonlaag-afbrekende stoffen bevatten.

Meer info hierover kan je terugvinden op de pagina van de Vlaamse overheid.

E-Klips Engineering is mee pionier

Zaakvoerder Kristof is ook zeer actief in de niet-residentiële sector. Gezien deze ervaring was het dan ook een logische stap om meteen mee te stappen op de EPC NR-trein. (Lees hier meer over onze aanbieding van EPC NR)

De opmaak van het Energieprestatiecertificaat gebeurt volgens een nieuwe methodiek. Zo wordt er op twee manieren een energielabel bepaald voor het gebouw.

Label op basis van de werkelijk gemeten energiebron (elektriciteit, gas, stookolie, …)

Theoretische waarde waarbij het verbruik gedeeld wordt door de oppervlakte van de gebouwen waarop de EPC NR (Niet-Residentieel) betrekking heeft.

Kostprijs?

Een EPC type D begint vanaf 500€. Hoe groter de site en hoe complexer de technieken, hoe duurder het EPC wordt. Vraag dus zeker offerte aan, dan bekijken we het project even van dichterbij.

Vraag hieronder direct een offerte aan:

    Nog geen plannen toegevoegd

    Posted in Niet-Residentiëel
    Previous
    All posts
    Next

    Write a comment